MAT!
Såhär på en fredagsnatt sitter jag och funderar på det som driver mänskligheten mest, mat. Jag lästa någonstans att mat är vår största strävan. Inte så konstigt egentligen. Sex i all ära, men jag klarar mig inte utan mat i ett dygn, däremot kan jag klara mig utan sex.
Kvällen till ära har spenderats helt i matens tecken, en trerätters middag hos John efter min egna middag var helt underbart gott och trevligt. John försökte sig på asiatisk (Thailändsk?) mat med hyfsat resultat. Maten bestod av tre olika sorters förrätter, en huvudrätt och en minst sagt spännande efterrätt. Den sista smakade okej, men var roligare än god att äta. Det var svart ris i kokosmjölk och socker blandat på något sätt. Jag åt av det i mängder iaf.
Jag måste bara berätta vad jag ätit idag (det finns en poäng med det). Jag började dagen med tre mackor, en stor skål med fil och havrefras, och ett halvt kilo morötter. Till lunch blev det en matlåda lasagne och innan middag hade jag ätit tre bananer och en halv chokladkaka. Till middag blev det ytterligare ett halvtkilo morätter och en stor matlåda lasagne igen. Sedan följde middagen som jag nyss berättat om. Efter middagen åt jag 200 g jordnötter och massa choklad. För en vanlig person är detta på tok för mycket och de flesta skulle bli tjocka. Mitt problem det senaste är det motsatta, jag kan inte få upp vikten(detta är poängen! Detta beror på mitt nya träningsschema som är mer krävande än vad jag tidigare kört med. Sju träningspass sedan i måndags gör att mängden mat jag kan trycka i mig är mindre än den jag förbränner. När jag förra helgen ägnade en dag åt att äta mängder av all mat jag gjort tänkte jag att det kommer visa sig snart, men det blir aldrig så. Jag äter och äter utan att gå upp i vikt. Så en kompis förslog nu lite nya metoder för att få i sig kalorier, fett av mängder!
För några år sedan ansåg jag problemet att gå upp i vikt som ett lyxproblem, men nu tyckr jag det är jobbigt på riktigt. Så många timmar jag tränat till ingen nytta då jag ätit för lite. Men mitt matintresse ska nog råda bot på mitt problem snart. Fet mat innebär ofta god mat och god mat har jag inget emot, vem har det?
På tal om mitt matintresse! Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite mer av den mat jag gör. Tanken är att maten ska vara enkel, inte så dyr och helst inte ta för lång tid att göra. Maten ska helt enkelt vara anpassa efter en student! Det finns massa god mat på nätet, men ändå är det få som orkar leta där. Det är väldigt lätt att göra köttbullar med pasta igen, det är ju så lätt! Maten jag tänker presentra är inte fullt så enkel, men långt ifrån komplicerad!
Därför blir dagens (nattens) recpet ett enkelt gott tips från en gammal kompis.
Fiskgratäng á la Jimmy!
Ett paket (200 g) fryst torsk/sej/annan billig fryst fisk
5 dl lätt creme fraiche
2 msk fryst dill
3 tsk grillkrydda
1 msk citronsaft (gärna på flaska)
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en ugnsfast form och sätt in den (oavsett om den är frusen eller inte) i ugnen tills den fått lite färg. Detta brukar ta ca 10 min om den inte är frusen. Under tiden kan du blanda creme fraiche, grillkrydda, dill och citronsaft. När fisken fått färg tar du ut den och häller på creme fraicheblandningen för att sedan sätta in fisken i ugnen igen. Denna gång ska den vara inne i ca 20 min, eller tills såsen i formen fått en ljusbrun färg.
Till fisken är det gott med potatismos. Tagatelli fungerar bra med. Om man väljer potatismos brukar jag välja att göra potatismoset själv, men givetvis går pulvermos okej med.
Potatismos kan göras på flera sätt, men jag brukar köra på något i stil med det min far ofta gör. En riktigt kock skulle säga att du ska ha smör eller grädde i ditt potatismos tillsammans med peppar och salt. Själv brukar jag till ett kilo potatis ha 1-2 tsk vitpeppar, 1-2 tsk salt, 2 ägg och 0.5-1 dl mjölk. Hur mycket mjölk man vill ha beror på hur lös man vill ha potatismoset. Äggen gör att det bli krämigt och dessutom mer proteinrikt, något som i regel är bättre än fettet från grädde eller smör.
Ja, nu när jag fått leka kock ska jag ägna någon timme åt datorspelande, något jag inte gjort på över två år! God natt på er!
Kvällen till ära har spenderats helt i matens tecken, en trerätters middag hos John efter min egna middag var helt underbart gott och trevligt. John försökte sig på asiatisk (Thailändsk?) mat med hyfsat resultat. Maten bestod av tre olika sorters förrätter, en huvudrätt och en minst sagt spännande efterrätt. Den sista smakade okej, men var roligare än god att äta. Det var svart ris i kokosmjölk och socker blandat på något sätt. Jag åt av det i mängder iaf.
Jag måste bara berätta vad jag ätit idag (det finns en poäng med det). Jag började dagen med tre mackor, en stor skål med fil och havrefras, och ett halvt kilo morötter. Till lunch blev det en matlåda lasagne och innan middag hade jag ätit tre bananer och en halv chokladkaka. Till middag blev det ytterligare ett halvtkilo morätter och en stor matlåda lasagne igen. Sedan följde middagen som jag nyss berättat om. Efter middagen åt jag 200 g jordnötter och massa choklad. För en vanlig person är detta på tok för mycket och de flesta skulle bli tjocka. Mitt problem det senaste är det motsatta, jag kan inte få upp vikten(detta är poängen! Detta beror på mitt nya träningsschema som är mer krävande än vad jag tidigare kört med. Sju träningspass sedan i måndags gör att mängden mat jag kan trycka i mig är mindre än den jag förbränner. När jag förra helgen ägnade en dag åt att äta mängder av all mat jag gjort tänkte jag att det kommer visa sig snart, men det blir aldrig så. Jag äter och äter utan att gå upp i vikt. Så en kompis förslog nu lite nya metoder för att få i sig kalorier, fett av mängder!
För några år sedan ansåg jag problemet att gå upp i vikt som ett lyxproblem, men nu tyckr jag det är jobbigt på riktigt. Så många timmar jag tränat till ingen nytta då jag ätit för lite. Men mitt matintresse ska nog råda bot på mitt problem snart. Fet mat innebär ofta god mat och god mat har jag inget emot, vem har det?
På tal om mitt matintresse! Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite mer av den mat jag gör. Tanken är att maten ska vara enkel, inte så dyr och helst inte ta för lång tid att göra. Maten ska helt enkelt vara anpassa efter en student! Det finns massa god mat på nätet, men ändå är det få som orkar leta där. Det är väldigt lätt att göra köttbullar med pasta igen, det är ju så lätt! Maten jag tänker presentra är inte fullt så enkel, men långt ifrån komplicerad!
Därför blir dagens (nattens) recpet ett enkelt gott tips från en gammal kompis.
Fiskgratäng á la Jimmy!
Ett paket (200 g) fryst torsk/sej/annan billig fryst fisk
5 dl lätt creme fraiche
2 msk fryst dill
3 tsk grillkrydda
1 msk citronsaft (gärna på flaska)
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en ugnsfast form och sätt in den (oavsett om den är frusen eller inte) i ugnen tills den fått lite färg. Detta brukar ta ca 10 min om den inte är frusen. Under tiden kan du blanda creme fraiche, grillkrydda, dill och citronsaft. När fisken fått färg tar du ut den och häller på creme fraicheblandningen för att sedan sätta in fisken i ugnen igen. Denna gång ska den vara inne i ca 20 min, eller tills såsen i formen fått en ljusbrun färg.
Till fisken är det gott med potatismos. Tagatelli fungerar bra med. Om man väljer potatismos brukar jag välja att göra potatismoset själv, men givetvis går pulvermos okej med.
Potatismos kan göras på flera sätt, men jag brukar köra på något i stil med det min far ofta gör. En riktigt kock skulle säga att du ska ha smör eller grädde i ditt potatismos tillsammans med peppar och salt. Själv brukar jag till ett kilo potatis ha 1-2 tsk vitpeppar, 1-2 tsk salt, 2 ägg och 0.5-1 dl mjölk. Hur mycket mjölk man vill ha beror på hur lös man vill ha potatismoset. Äggen gör att det bli krämigt och dessutom mer proteinrikt, något som i regel är bättre än fettet från grädde eller smör.
Ja, nu när jag fått leka kock ska jag ägna någon timme åt datorspelande, något jag inte gjort på över två år! God natt på er!
Kommentarer
Trackback