Växthuseffekt- Ajovisst!
Nu tänker jag ge mig in i en väldigt intressant debatt, klimatdebatten! Detta på grund av alla artiklar jag läst under den kalla vintern. Jag hoppas bara inte jag spårar ur som jag brukar, men vi får se.
Växthuseffekten är ett fenomen som finns på alla planeter med en atmosfär. Växthuseffekten är ett av vetenskapsmän erkänt fenomen som upptänktes och det var svensken Svante Arrhenius som år 1896 myntade det begreppet vi idag kallar växthuseffekten. Fenomenet växthuseffekt uppstår av att gaser i atmosfären, så kallade växthusgaser (Koldioxiden nog den mest kända), absorberar värmestrålning från jorden och sprider den ner mot jorden igen. Detta ökar temperaturen på jorden ca 35 grader Celsius. Att motsäga sig detta fenomen är rätt korkat ärlig talat. Men vad debatten handlar om är den förstärkta växthuseffekten. Alltså hur mycket människan ökar temperaturen genom utsläpp av växthusgaserna.
I denna debatt nämns väldigt ofta en "forskargrupp" som heter IPCC. IPCC står för Intergovernmental Panel on Climate Change och är en panel bestående av flera forskare som skapades i syfte att undersöka människans inverkan på klimatet. Denna grupp började år 1988 undersöka människans inverkan på jordens klimat och deras forskningsresultat är idag väldigt debatterade. Forskningsresultaten används inom flera områden och flera regeringar grundar sig på dessa resultat.
Själv ägnade jag stora delar av jullovet åt att skriva en uppsats som mer eller mindre kretsade kring deras forskning och min slutsats då blev att jag inte trodde på dem. IPCC:s rapporter har flerar brister och organisationen IPCC har kritiserats sedan det kommit fram att deras forskning inte varit opartisk. Detta har givetvis fått flera människor att reagera och många har tappat förtroende för IPCC och hela klimatdebatten.
Men oavsett IPCC:s verkliga eller overkliga forskningsresultat tror jag på en mänsklig inverkan på klimatet. Jag vet att många anser den kalla vintern som pågår vara ett bevis mot klimatförändringarna, men det är bara brist på kunskap. Klimat sker inte över ett år eller tio år, det sker över lång tid och förändringarna kommer inte över en natt. Man måste se på större tidsperspektiv för att kunna fastställa en förändring av klimatet, vilket gör att en kall vinter inte visar på något. Däremot vet vi att av alla uppmätta år är de tio varmaste mellan år 1997-2008. Då vi bara kunnat mäta temperaturen (globalt) mer exakt i dryga 200 år är inte ens detta tillräckligt för att visa på någon global förändring. Däremot är den snabba medeltemperatursförändringen det senaste århundradet något extremt historiskt sett, och medeltemperaturen kan man fastställa tiotusentals år bakåt i tiden.
Nu ska jag inte göra detta till en uppsats, men det finns mycket som tyder på att klimatet förändras mot ett varmare klimat. Kritikerna till detta brukar skylla på väldigt aktiv solaktivitet, men även det går att "motbevisa" utan att gå in i detalj.
För att hoppa tillbaka till IPCC. IPCC har målat upp många olika scenarier med ett extret klimat som ni ska ta med en nypa salt, eller snarare en grävskopa med salt. För att det klimat det förutspått ska inträffa måste vi nämligen elda på rätt rejält och öka våra utsläpp brutalt mycket. Och där är här jag tycker det blir intressant, för det är i praktiken omöjligt att släppa ut de mängder koldioxid som krävs för att komma upp i de utsläppsmängder IPCC påstår att vi kommer göra. Varför? Enkelt, det finns helt enkelt inte tillräckt med fossila bränslen. För att vi ska kunna släppa ut de mängder som IPCC säger krävs att vi göra nya fynd av fossila bränslen. Något man letar febrilt efter men inte verkar finna. Det krävs även att vi befolkningen fortsätter öka som den gör, att priserna på fossila bränslen ligger under 160 dollar fatet i 90 år till och att vi fram till år 2100 bestämmer oss för att förbränna precis alla fossila tillgångar, även de ickefunna. Om allt detta sker kan scenarier likt de IPCC påstår uppstå. Men långt innan dess kommer vårt samhälle som vi känner till det gått under och världens samtliga ekonomiska system brakat. Att ge upp allt och sluta leva vid år 2100 kommer inget land gå med på så även om de otroliga fynden görs borde IPCC:s slutsatser vara felaktiga.
Så varför läser ni inte om detta i media? Jo, i denna debatt är vår regering och forskare som visar på det jag just sagt inte helt överens, regeringen har nämligen valt att lita på IPCC och det är inte populärt att gå emot regeringen.
Det är lätt att tro att forskare som går emot IPCC:s uppgifter går emot människans inverkan på miljön, men så är det inte. Dessa forskare som jag pratar om är överens om att utsläppen påverkar miljön, bara inte så som IPCC påstår. Personligen tror jag på de forskare som går emot IPCC men tror på att människan inverkar på miljö.
Jag skulle kunna fortstätta hur länge som helst med detta, men nu väntar pizzor och dricka. God kväll på er!