Livet som diabetiker, en början

Jag tänkte på en sak igår när min flickvän sa att hon läst några bloggar om diabetes. Jag är för er som inte vet diabetiker, men har väl bara nämnt det någon gång kanske, om ens det. Jag tänkte nu berätta för er lite i korthet vad diabetes är, vad den innebär i teorin och i praktiken och lite om hur den är att leva med för mig.
Jag fick diagnosen diabetes den 7 feb 1992 då min moster som är sjuksköterska misstänkt det och körde in mig till sjukhuset där jag blev inlaggd i några veckor. Nu 16 år senare har jag gått igenom rätt mycket med dess upp och nergångar och det är en rätt stor del av mitt liv.

Diabetes, eller sockersjuka som den ofta kallas i folkmun är inte en sjukdom på så sätt att man går omkring som sjuk, utan man saknar en väldigt viktigt funktion i kroppen. Diabetes dela idag in i flera sjukdomar där två är vanligast. Hur man kategoriserar dem och namnger dem spelar mindre roll då principen är den samma för alla. De vanligaste typerna heter kreativt nog diabetes typ 1 och diabetes typ 2. De övriga varianterna fungerar på alla sätt lika dant som diabetes typ 2 med skillnade på orsaken till diabetes. Diabetes typ 2 är idag vanligast och man räknar med att ungefär 90 % av alla diabetiker har denna variant. Totals finns det idag dryga 350 000 diabetiker i Sverige.

I kroppen finns ett hormon som heter insulin och har som uppgift att öppna upp alla celler så att de kan ta emot socker. Det fungerar som en slags nyckel till cellerna. Utan detta hormon kan cellerna inte få något socker (energi) vilket leder till att de inte kan användas. Hormonet som kommer från några så kallad beta-celler i bukspottskörteln blir därför livsavgörade för att våra kroppar skall kunna fungera.

Diabetes är då kroppen inte har tillräckligt av detta hormon för att klara sig. Detta är grundprincipen för diabetes och förstår du allt det jag just sagt har du rätt bra koll. Varför dela men då in diabetes i olika typer? Jo, för att det har visat sig att varienater på denna brist av hormonet insulin gett olika förutsättningar.

Diabetes typ 1
Diabetes typ 1 förekommer i alla åldrar och innebär att kroppen inte producerar något hormon alls vilket innebär att det måste komma in i kroppen på annat sätt. Vad som orsakar typ 1 är det ingen som vet även om många teorier finns.

Diabetes typ 2
Diabetes typ 2, även kallad åldersdiabetes, är när produktionen av hormonet (insulin) är nersatt. Varför den är nersatt kan bero på många saker. Ålder är en vanlig då kroppen inte fungerar lika bra kan produktinoen gå ner. Det kan även vara så att kroppen inte tar upp insuliet som den borde, att man inte är lika känslig mot det längre helt enkelt. En annan orsak kn vara att kroppen är för stor föra tt insuliet skall räcka till. Detta är anledningen till att man säger att fetma kan leda till diabetes, en halvsanning enligt mig. Även andra körtelsjukdomar och graviditet kan leda till denna typ av diabetes.

Jag hoppas ni har en liten koll på vad som skiljer dem åt nu.

Behandling
Givetvis måste man behandla en sjukdom som denna och det är en av två saker som gjort den så känd (Den andra kommer jag till senare). Diabetes typ 1 behandlas genom att man sprutar in insulin i kroppen, hur mycket man sprutar in beror på blodsocker halten i blodet. Det är nämligen så att när kroppen inte får något insulin så stannar sockret i blodet.

Bilden nedan visar en person som mäter blodsockret genom att applicera lite blod till en maskin som sedan mäter sockerhalten.
image18

I dag finns flera hjälpmedel för diabetiker så som insulinpennor och insulinpumpar. Vill ni veta mer om hur det fungerar så fråga gärna. I korthet innebär sjukdomen att man ofta får ta injektioner föra tt hålla en jämn nivå av hormonet insulin i kroppen.
För personer med diabetes typ 2 kan det ofta räcka med motion för att öka insulinkänligheten i kroppen och på så sätt klara sig utan injektioner.
Kosten blir givetvis avgörande för en diabetiker och genom att sköta den håller man sin diabetes under kontroll.

Okej, detta inlägg blev mkt längre än tänkt. Ska bara gå igenom den sista och kanske viktigaste delen, nämligen:

Symtomer
På kort sikt: stora urinmängder, törst, trötthet ,kramper, illamående osv. Vad och ur man känns är väldigt idividuellt. På lång sikt kan diabetes leda till: högt blodtryck och höga blodfetter, nedsatt aptit och viktminskning, klåda, återkommande infektioner, försvårad sårläkning, impotens, gradvis sämre syn, kan leda till blindhet (Diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet hos människor under 65 års ålder), sämre känsel och mycket mer.

Det finns en sak som är mer kännt än symtomerna jag nämnt ovan, nämligen insulinkoma. Det är nämligen så att när kroppen ahr slut på socker att ta upp tömms för en sockerreserv från njurarna innan kroppen går in i så kallat insulinkoma vilket är en lättare variant av koma som är lättra att vakna upp ur än vanlig koma. Denna koma kan på tid leda till allvarliga skador.
Blodsocker fallet som kan orsakats av många anledningar upplevs av de flesta som något obehagligt och kräver  att man sbannt får socker i sig för att motverka chansen för insulinkoma. Vid insulina koma är det vnaligt att kroppen krampar och att personen vrider sig av smärt, smärta som man egentligen inte känner då man är medvetslös. Det är vid blodsocker fall som de flesta akuta symtomer av diabetes händer och det är därför viktigt att behandla dessa symtomer snarast möjligt.

Har jag några läsare kvar nu? Det blev långt detta. Ändå har jag bara skrapat lite på ytan av vad diabetes innebär. har ni några frågor eller synpunkter så får ni gärna höra av er! Jag svarar gärna!
Någon dag från nu ska jag gå in lite mer på hur jag lever med denna sjukdom och hur jag uppelver allt. Nu ahr ni verkligen fått en teorigenom gång av allt!

Jag hoppas ni förstått det jag försökt berätta. God kväll på er =D
 

Kommentarer
Postat av: ester

Intressant! Jag gjorde ett arbete om det i fjol så jag hängde lätt med. Fast min del handlade mest om sockrets väg i cellen. KAKA

2008-05-07 @ 22:14:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0